Радев за F-16:Парите не са на премиера или на правителството, а на българските граждани (ВИДЕО)

0

“Огромните разходи, които ще бъдат вложени в модернизацията на Въоражените сили, не са нито на премиера, нито на правителството, а на българските граждани.” Това заяви на изявление президентът Румен Радев по повод наложеното от него вето за сделката на американските F-16.

“Това е дългоочаквана и необходима стъпка от модернизацията на Българските военновъздушни сили за отбранителните способности на страната. Но тя не може да става за сметка на интересите на българските граждани и достойнството и суверенитета на България.”, заяви Радев.

По думите на президента дебатът в Народното събрание е задължителен, за да даде ясен отговор как са защитени българските интереси. Според него най-краткият срок за доставката на самолетите е след 4-5 години. Радев отбеляза и че страната ни ще плаща впоследствие по отношение на инфраструктура, транспорт, въоръжение, оборудване, обучение, услуги, данъци и такси.

“Решението на правителството тези международни договори да не стават публично достояние задължава народните представители да информират обществеността за характера на поетите задължения и получените срещу тях отбранителни способности. Задължителен е нов дебат в Народното събрание, който да даде ясен отговор как са защитени българските интереси по отношение на: Цената за придобиване от 2.2 млрд. лева без ДДС при 100% авансово плащане.”, заяви той.

Румен Радев бе категоричен, че поемането на задължения, свързани със скрити и неясни разходи, въвлича за десетилетия напред българските правителства в значителни финансови задължения. И подчерта, че не конкретният тип самолет сам по себе си, а наличието на реални способности определя авторитета и бъдещето на Българските военновъздушни сили и евроатлантическа принадлежност.

“Изграждането на съвременни отбранителни способности изисква всеобхватен подход и дългосрочно планиране, а в случая, при колосални за България разходи, липсва дори дебат по изключително важни въпроси относно националната и колективна сигурност – Кога ще придобием пълния необходим пакет въоръжение, оборудване, обучение и услуги, който гарантира многофункционални способности на самолета; Кога ще придобием способности за пълноценна техническа поддръжка в България, без която ежегодната експлоатация на самолета се оскъпява; Кога ще изградим необходимата сложна инфраструктура; Кога ще закупим следващите 8 самолета; Кога ескадрилата Ф-16 ще придобие оперативна готовност; Кога, как и колко ще платим за всичко това?”, отбеляза Радев и според него всички тези обстоятелства генерират нестабилност за процеса на модернизацията на Българските военновъздушни сили и излагат на риск модернизацията на Сухопътните войски и Военноморските сили, без която проектът за изтребителя става несъстоятелен.

“Очаквам задълбочени дебати в Народното събрание и предприемането на адекватни действия.”, заключи държавният глава.

Днес по-рано в Нардото събрание бе свикано извънредно заседание на Комисията по отбрана, която разгледа наложеното от президента вето. В крайна сметка Ввкомисията по отбрана беше преодоляно ветото на президента върху закона за ратифициране на договорите за самолетите F-16.След дебат, който продължи повече от час и половина, с 13 гласа “за” и 7 “против”, комисията предлага на парламента да приеме повторно закона за ратифициране на международните договори.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Европейски парламент
Общият регламент за защита на данните в ЕС функционира добре

Няма огнища на африканска чума в Хасковско

Затвори