Премиерът Бойко Борисов ще присъства на откриването на новото летище в Истанбул

0

Третото летище в Истанбул ще бъде открито днес, на националния празник на страната – 95-ата годишнина от основаването на Турската република. Гост на церемонията ще бъде и българският премиер Бойко Борисов, предава БНР.

Летището е едно от най-големите в света и стойността му до момента е над 6 млрд. евро. Днес ще бъдат открити две писти от първата фаза на проекта. Началото на строителството беше поставено през 2014 г.

Аерогарата ще бъде с капацитет от 90 млн. пътници годишно до 2023 г. При достигане на този пътникопоток, ще започне подготовката за пускане на втората фаза на летището.

Новото летище ще може да приема и изпраща най-големите в света самолети “Боинг” и “Еърбъс”. От компанията-оператор съобщиха, че при строителството са прилагани най-нови “зелени” технологии и летището ще спестява електричество и вода.

На церемонията по откриването се очаква президентът Ердоган да съобщи името на новия аеропорт. Присъствието си са потвърдили държавните глави на 8 страни. Премиерът Бойко Борисов ще бъде единственият премиер на страна-членка от Европейския съюз, който ще уважи церемонията.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Баба
Пенсиите ще се увеличат с 5,7% от 1 юли 2019

Времето
Изпращаме последните дни на октомври със слънчево време

Затвори