Парламентът реши: Медиите задължително ще разкриват собствениците си

0

Доставчиците на медийни услуги – печатни, електронни и онлайн медии, трябва да посочват на сайтовете си информация за действителния си собственик, както и дали това е лице, заемащо публична длъжност, и дали има влязла в сила присъда спрямо него.

Това реши парламентът, като прие окончателно промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения.

Измененията са подготвени и внесени от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Хамид Хадим, Йордан Цонев и Велислава Кръстева.

Медиите освен действителният си собственик ще трябва да декларират и лицето, което фактически контролира съдържанието на медийната услуга и редакционната политика, ако то е различно от собственика. Ако има промяна на собствеността тя трябва да се декларира в седемдневен срок.

Един от вносителите – Йордан Цонев, обясни на колегите си, че промените в закона целят не да правят ПР на който и да е, а да не позволяват България да бъде „клепана”.

Подкрепа за вносителите с мотива, че са били „амбициозни” дойде и от Данаил Кирилов от ГЕРБ. Не толкова убеден в ефекта от промените се оказа депутатът от левицата Антон Кутев.

Приетите окончателно промени налагат разпространителите на печатни издания да декларират в Министерството на културата действителния си собственик, както и броя на обекти за продажба на дребно, пише Дарик радио.

Ако последните са 1/3 от всички обекти, ще се праща информация в Комисията за защита на конкуренцията. Санкциите за неподаване на декларация и невярна информация ще са от 10 000 до 15 000 лева за първо и от 20 000 до 30 000 лева за повторно нарушение.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
socialni 270618 2 b6cb0
6% безработица през септември в Хасковско

Времето
Ще продължи ли лятото през ноември?

Затвори