Очакваме със 5% повече туристи през зимата

0

Министърът на туризма Николина Ангелкова каза по време на парламентарния контрол, че по отношение на предстоящия зимен сезон, запазвайки устойчиви нива на ръст в сектора, се очаква успешен сезон, през който да има над пет на сто ръст на туристическите посещения, пише БНТ.

С подчертан интерес към страната ни са гражданите от Великобритания, очакват се туристи и от Турция, Гърция и други страни от Балканите, Русия, Израел, Германия. От значение за зимния сезон са и посещенията на българи.

Министърът напомни, че миналият зимен сезон по брой посещения на чуждестранни туристи е бил най-успешен от влизането на страната в ЕС, като за декември 2017 г.-март 2018 г. те са били 1,6 млн., или 12 на сто повече спрямо предходния зимен сезон.

По данни на Летище София за зимния сезон 8 120 са планираните полети, докато през миналия сезон те са били 8 019. Общият седалков капацитет на полетите за предстоящия зимен сезон е близо 1,3 млн. за Летище София, а за предишния зимен сезон е бил 1,250 млн. Най-много са планираните полети от Великобритания – 1 345.

В “крилата” на летния сезон също се отчитат добри резултати. През май тази година общо чуждестранните туристически посещение в България са били близо 715 000, което спрямо съответния период е ръст от 15,8 на сто.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Въздушна снимка
Българин спечели фотоконкурс на National Geographic с въздушна снимка

Дезинформация
54% от кандидатствалите български общини ще получат ваучери за безплатен безжичен интернет

Затвори