Откриха Терариум в Минерални бани

0

Официално лентата на терариума прерязаха кметът на Баните Мюмюн Искендер, архитектът на сградата Венета Петкова и Красимир Христов.
50-килограмовият йероглифов питон, който преди месец избяга от клетката си през дупката на аспирацията и остана заклещен зад гипсокартона, е оцелял. След спасителната операция експертите смятаха, че няма да преживее стреса.
Питонът е сред атрактивните влечуги в новооткрития Терариум в Националния курорт Минерални бани. Дълъг е 4 метра, а клетката му, с размери 2 на 3 метра, бе допълнително укрепена след бягството. Това забави официалното откриване на единствения лицензиран на Балканите терариум, лентата бе прерязана едва днес.
В него могат да се видят 18 влечуги от 16 вида, сред които има и две игуани, обясни д-р по биология Красимир Христов, който е управител на терариума и председател на Тракийското херпетологично дружество. Той обясни още, че зад всяка клетка на змиите има допълнителни помещения, в които има и други влечуги. Идеята е да има кръговрат и посетителите да се запознават с различни видове, допълни Христов.
Терариумът, разположен в парк „Топлика” в Минерални бани, е необичайна и интересна туристическа атракция за деца и възрастни. В България към настоящият момент има само един стационарен терариум към Софийския зоопарк и няколко подвижни (пътуващи) атракциони, най-големите от които са на Тракийското херпетологично дружество. Във всички тях са представени основно екзотични видове, а видовете от Българската херпетофауна (земноводни и влечуги в България) са изключително рудки. Основната задача на ръководството на терариума в Баните е да се наблегне на влечуги от българската фауна. От друга страна за населението е полезно да различава опасните и отровните видове, за да знае как да се държи при среща с тях в природата. Обикновено нашето население не познава змиите, смята ги за опасни и много често ги избива, въпреки техния защитен статут. Повечето видове земноводни и влечуги в България са безвредни, които не застрашават човека.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
11 1200x730
Пежо се обърна и възпламени

sb1 1200x707
Валентин Мичев е абсолютния шампион в изкачването на връх Аида

Затвори