Откриха римска крепост и тракийски култов комплекс край с. Ангел войвода

0

 

Тракийски античен комплекс от IV-VI век преди Христа, подобен на Перперикон и Татул, разкриха археолози в местността Хасара край с. Ангел войвода, община Минерални бани. Тук се разкрива и римска крепост, с множество скални ниши, символичен гроб, имало е и църква, за което свидетелства безспорен олтар. Това обясни ръководителят на екипа на разкопките доц. д-р Здравко Димитров, археолог от Националния археологически институт и музей на БАН. Олтарът, според него, може да се реставрира, понеже е добре запазен. Църквата е от края на IV-V век, когато е най-ранният период от приемането на християнството, смята археологът. В района на църквата са намерени керамични съдинки и стъклени чашки, които са ползвани за църковни ритуали. На метри от нея се намира ритуален гроб, до който се стига по изсечени стъпала.
Под него са многобройните скални ниши. По-надолу е открит и огромен каменен диск, за който се предполага, че е слънчев часовник.
Тракийският античен комплекс край с. Ангел войвода е огромен по размери, тепърва предстои разкриването му, но това е свързано с много работа през следващите години, каза доц. Здравко Димитров.
За първи път професионалните разкопки на този комплекс са започнали на 30 май т.г. Поех предизвикателството, понеже имах 2 4 1200x765информация за обекта от кмета на Минерални бани Мюмюн Искендер, обясни доц. Здравко Димитров. Освен екипа от трима археолози, в разкопките участват местни хора от Минерални бани и от близките села. Достъпът до тракийскиското светилище е изключително труден. Пътят до него е на разстояние от около 5 км от с. Ангел войвода в силно пресечена месност. Експедицията ползва за транспорт руски военен камион от времето на Студената война – УАЗ. Никакъв друг джип или автомобил не е в състояние да вземе стръмното трасе, убедени са археолозите. УАЗ-ът е на Общинското Горско стопансво в Национален курорт Минерални бани.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
b4 1200x747
Ритуалът „Молитва за дъжд” се прави от векове край Горно Брястово

1 4 1200x727
Откриха плувно лято в Димитровград

Затвори