Откриха новото мегалетище в Истанбул

0

Премиерът Бойко Борисов присъства вчера на откриването на новото летище в Истанбул.

„За мен е чест и удоволствие да участвам в тържественото откриване на новото летище в Истанбул, което се провежда на националния празник на съседна, приятелска и съюзническа Турция – 29 октомври“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който го посрещна преди тържествената церемония.

„Убеден съм, че новото летище в Истанбул е не само огромен принос за развитието на транспортната инфраструктура, за контактите между хората и за развитието на търговско-икономическите отношения. То е значителна стъпка в реализирането на инфраструктурната свързаност на региона с ЕС, която бе сред приоритетите на българската външна политика по време на Българското председателство на Съвета на ЕС“, подчерта министър-председателят Борисов пред турския президент.

Българският премиер беше категоричен, че освен непосредствен съсед на България, Турция остава и важен партньор в области като миграцията, борбата с тероризма, енергетиката, земеделието и животновъдството, търговията.

„Вярвам, че откриването на новото летище символизира, както нашите досегашни съвместни успехи, така и бъдещото ни сътрудничество, взаимно доверие, толерантност и мир“, посочи още премиерът Бойко Борисов.

Летището е построено с изключителната амбиция да обслужва над 200 милиона пътници годишно, което е два пъти повече от най-натоварения терминал в света в Атланта. Ще има 6 писти.

На него ще оперират над 100 авиокомпании, които ще осигуряват полети до 300 дестинации по цял свят.

Летище

Оставете Коментар

Предишна публикация:
НЛО този уикенд в Европа

Харизматичен, потаен и с футболна мечта, или кой е загиналият собственик на “Лестър”

Затвори