Операторът на летището в Барселона ще кандидатства за концесията в София

0

Испанският летищен оператор “Аена” е влязъл в партньорство с австралийската компания First State, за да участват в конкурса за концесия на летище София, съобщава испанското издание “Експансион”, пише Дневник.

Изданието допълва, че испанското държавно дружество се е завърнало отново към стратегията си да расте с проекти извън страната.

Допълва се, че в конкурса за софийското летище има голяма конкуренция заради големия брой кандидати. Сред тях се посочват германският оператор “Фрапорт”, който вече оперира летищата във Варна и Бургас, френският ADP и британският Manchester Airport Group.

Също така чрез концесията правителството смята да модернизира желнезниците.

Испанската компания оперира 47 летища и 2 хеликоптерни площадки в Испания, като държи контролния пакет и в лондонското “Лутън”, припомня “Капитал”. Директно или индиректно участват в управлението на 27 други летища по света. Компанията е основана през 1990 г.

Фондът First State Investments е създаден през 1988 г., като сега има 11 офиса в Азия, Австралия, Европа и Северна Америка и управлява активи за над 157 млрд. долара. От 2000 г. е част от Commonwealth Bank of Australia. Ключови активи в авиацията за фонда са австралийските летища в Аделаида и Бризбейн.

По информация на “Капитал” интерес към концесията имат още летище Цюрих с фонда Meridiam, индийската GMR Group, летище Сеул.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Румен Радев
Президентът: Мисията на БЧК е да сплотява обществото ни в тежки моменти на криза, бедствия и изпитания

МО: Ремонтът на самолети Су-25 няма да е на стойност 310 милиона лева, както се твърди в медийни публикации

Затвори