Общината отпуска 2 000 лева за лечението на малкия Борил

0

За отпускане на еднократна финансова помощ за лечението на малкия Борил и още едно дете, предлага в докладна записка зам.-председателят на общинския съвет Митко Полихронов.

Постъпили са две заявления от граждани за отпускането на финансова помощ. Първото е от Гергана Янкова, която е майка на малкия Борил Янков, който се нуждае от лечение.

5-месечното бебе Борил е диагностицирано с рядко заболяване “Болест на Хишпрунг”. От медицинските документи става ясно, че след раждането си детето е претърпяло 4 операции във връзка със заболяването, което засяга тънките и дебелото черво. По данни заболяването е вид рядко генетично заболяване. Състоянието се проявява с честота 1 на 5 000 новородени, като засяга по-често мъжкия пол. Децата с болест на Хишпрунг са склонни към развитие на сериозни инфекции на червата, наречени ентероколити. Лечението на заболяването обикновено е хирургично и свързано с операция и прием на специална храна. След проведени 4 операции детето има изведена илеостома, чрез която става отделянето на вредните вещества от организма отделяни след обработка на храната, за което се налага прием на специална храна.

От молбата на майката става ясно, че на детето предстои още една операция за поставянето на централен катетър, чрез който да се извършва храненето, като лечението, консумативите и специалната храна струват от порядъка на 3 000 лева на месец на семейството.

При успешна операция пациентите с това заболяване живеят спокойно, но се нуждаят от медикаменти и специална диета.

Във връзка с предоставените документи и епикризи, както и протокола и мотивираното писмо предложение на комисията се смята, че е редно да бъда отпусната еднократна финансова помощ в размер на 2 000 лева.

Второто заявление е подадено от Иванка Манолова от Хасково за отпускане на еднократна финансова помощ за лечението на дъщеря й Теодора Георгиева.

Случаят се къса за 4-месечно дете, родено с деформация на двете стъпала. От предоставената епикриза става ясно, че след раждането си дедето е претърпяло операция по повод деформацията на стъпалата. Лекувано е с гипсови редресации по метода на Понеси. Лечението включва операция на крачетата и поставяне на гипсови отливки, които се сменят на определен период и ползването на ортопедични обувки за изправяне на стъпалата в правилно положение. Поставянето и разходите по лечението са непосилни за майката, която е самотен родител. Във връзка с това и мотивното предложение на комисията се смята, че е редно да бъде отпусната еднократна финансова помощ в размер от 1 500 лева.

Предложението ще бъде гласувано на редовното заседание на местния парламент, което ще е на 26 октомври.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Румен Радев
Румен Радев покани Нейно Величество кралица Елизабет II да се запознае в България с богатата ни история и вековните културни традиции

Посрещнаха европейския шампион Емирджан Мехмед

Затвори