Образованието-благодат или пагубен коловоз

0

“Напред науката е слънце, което в душите грее”, всеки от нас е пял тази фраза като първолак, вярвайки, че започва най-важният и градивен период в живота му.

Уви, подраствайки, доста от учениците започват да чувстват ходенето на училище като досадно задължение, а не като приятно приключение. Разбира се затова си има обективни причини. Като започнем със занемарените училищни бази и сградни фондове, до остарелия модел на образование и оценяване и стигнем до отегчените и обезверени учители. Някак си стана непрестижно да бъдеш учител, затова недостига на такива е огромен, поради ниските заплати и неприемливите условия на труд.
Всичко това доведе до остър дефицит на кадри и занижаването на качеството на преподаване. Самият учебен план стана някак си сив, скучен и неефективен, довеждайки иначе малкото ни ученици до пълна апатия към учебния процес. В това отношение можем да се поучим от скандинавския образователен модел, където учениците до 8 клас не получават оценки. Там се набляга на практическата насоченост, което подтиква творческите качества на децата, без те да се притесняват от това каква оценка ще получат. Това кара децата да импровизират повече и да развият своето въображение. Всичко това им помага по-лесно да усетят и разберат какво им се отдава и за какво са призвани. Властимащите министри упорито се опитват да орежат от литературата на учениците автори като Ботев, Вазов и Яворов, точно тези, които подтикват към свободолюбие.
Не на последно място е и проблемът с материалната база на училищата. Класните стаи и физкултурните салони не са реновирани от няколко десетилетия. Това убива и малкото желание на децата ни да ходят с удоволствие на училище. За радост се вижда лека позитивна тенденция покрай евросредствата, които се получават. Всички тези горепосочени фактори бълват некачествени кадри и превръщат младото поколение в консуматорско и неперспективно.
Образованието – това е гръбнака на всяко общество и не трябва да бъде неглижирано, защото то гради обществото и възпитава децата ни. Не по-различна е ситуацията и по горните етажи на образованието – в университетите. Там приемът се занижи максимално. Новопостъпилите студенти учат по остаряла система и учебници, датиращи от преди падането на Берлинската стена! Болшинството от студенти минават в по-горен курс, стъпвайки по 3 пъти в семестър, това говори за състоянието на висшето ни образование. Навсякъде се приемат студенти само и само Вузовете да попълнят бройките си и да получат полагащите им се затова пари от министерството. Трябва да осъзнаем важността на образованието, а не да го неглижираме. Лично мен ме провокира един надпис на входа на американски колеж, докато живях там, и той гласеше: “За да се разруши една нация, не са нужни атомни бомби, достатъчно е да занижиш образователното ниво: Пациентите умрат в ръцете на такива лекари, Сгради се сгромолясват от такива архитекти, Правосъдието загива в ръцете на такива съдии”.

КРАХЪТ НА ОБРАЗОВАНИЕТО Е КРАХЪТ НА НАЦИЯТА !!!

 

Автор: Илия Манолов

PS: Напишете вашия коментар за рубрика “Voices” и изпратете на имейл – xnewsbg@gmail.com, очакваме да чуем вашия глас. Това, което ви вълнува вас, ни касае и нас!

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Гришо изпадна до 19-ти в ранглиста на ATP

Телефонна измама
Пенсионерка метна 10 бона през терасата

Затвори