Недостиг на кадри в туризма за зимния сезон

0

Има недостиг на кадри както за летния, така и за зимния сезон. „Затова ни е важно да осигурим възможност за сезонно наемане на работници от трети страни като краткосрочна мярка.“, това посочи министърът на туризма Николина Ангелкова на брифинг след заседание на Междуведомствения съвет за кадрите в туризма.

Към момента има регистрирани над 7 800 сезонни работници от трети държави, като част от тях се възползват от процедурата да удължат и да получат разрешение за сезонна заетост до 9 месеца.

По време на заседанието на междуведомствения съвет министър Петков представи политиката на Министерството на труда и социалната политика за решаване на проблема с недостига на кадри в сферата на туризма и запозна представителите на бранша с инициираните от правителството законодателни промени за улесняване и ускоряване на процедурите за регистриране на работници от трети страни за сезонна заетост.

В резултат от тези мерки и от нарастващото търсене на сезонна работна ръка в туризма, през 2018 г. се отчита над два пъти ръст на регистрираните сезонни работници в туризма от страни извън ЕС.

Изпълнителният директор на държавното предприятие „Българо-германски център за професионално обучение“ Любов Попова съобщи, че в периода от началото на 2015 г. до края на септември 2018 г. институцията е обучила над 2000 безработни в професии и специалности в областта на туризма. Най-много от тях са готвачите – 967.

Чрез споразумението за квалификация и преквалификация на кадрите в туризма ще гарантираме устойчивост в сектора. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова. Споразумението между Министерството на труда и социалната политика и Министерството на туризма отчита, че основен фактор за ръста и развитието на сектора са човешките ресурси и че е необходима държавна подкрепа за подготовката на по-качествена и производителна работна сила, подчерта министър Ангелкова.

По думите й водещата цел на двустранния документ е да насърчава предоставянето на обучения за придобиване на професионална квалификация, включително с обучение чрез работа, на заети и безработни лица съгласно заявените от работодателите потребности. В Агенцията по заетостта и поделенията й в страната ще се получават заявки за нуждите им от кадри в широк кръг професии в туризма. Пилотният проект, който създадохме, предвижда регистрирани като безработни в Агенцията по заетостта лица да бъдат обучавани в държавното предприятие „Българо-германски център за професионално обучение“ в центровете му в Царево и Смолян.

Министър Ангелова посочи, че популяризирането на споразумението започва с обсъждане по места с работодателите и всички заинтересовани страни, които биха се възползвали от това да квалифицират и преквалифицират кадри в туризма по две направления.

„Едното направление е свързано с такива лица, които са регистрирани в бюрата по труда. А другото е значително ново – то е на базата на дуалното обучение, но за такива лица, които вече са реализирани и в момента работят. Така, ако работодателят реши, ще може да инвестира в тях и след това те да може да работят определен брой години в предприятието, което ги изпраща на обучение. Това ще бъде широко обсъдено с работодатели и всички заинтересовани страни. Така ще можем да гарантираме устойчивост.“

Оставете Коментар

Предишна публикация:
АПИ с призив: Идва студ и на места сняг, сменете летните гуми със зимни

Фашинг
Христо и Наталия са принц и принцеса на Фашинга на Езиковата

Затвори