МОСВ подмина клетката на лъва

0

Министерството на околната среда и водите пропусна да направи специални предписания за клетката на лъва в зоопарка в Хасково.

В предписание номер 9 е записано: “Да се обогати пространството на хищниците с допълнителни елементи на ландшафта.”

В другите предписания се уточнява за коя клетка, на кое животно трябва да се направят промени. В точка 9 обаче се използва думата “хищници”. Хищници са вълкът, тигърът, лъвовете.

Общественото мнение и заостреният интерес е именно заради смъртта на лъвчетата.

Директорът на зоопарка Валентин Ахтаров замаза положението, като коментира, че предписание номер 9 се отнася за клетката на лъвовете. “Просто явно от министерството не са пояснили, че става дума за лъвовете”, заяви той.

За коментар потърсихме и председателя на Фондация „Четири лапи“ Явор Гечев. “Явно МОСВ са съгласни с условията в клетката на лъвовете, предвид това, че от зоокъта допуснаха смъртта на току-що новородени лъвчета”, коментира той.

В становището си, което от световната организация са изпратили до министъра на околната среда и водите, преди да бъде издаден лиценз, казват, че според тях клетката на лъвовете не отговаря на закона за биологичното разнообразие. Лошо е структуриран оградният участък, средовото обогатяване, като стволове от дървета, корени, бали сено, камъни, скали, възможности за усамотяване и прикритие, не се откриват, а боксове и пещери за спане и раждане, близки до естествените условия за живот на хищника липсват, се казва още в становището.

В момента експертите на фондацията разглеждат казуса с лиценза. Възможно е от “Четири лапи” да изпратят сигнал към Европейската комисия за това, че нашето министерство на околната среда и водите не спазва европейските разпоредби.

Другото фрапиращо, което се установява от едно от предписанията към лиценза е, че в хасковския зоопарк не знаят вида на крокодила, който пребивава там. В предписанието е записано: “За крокодила да се разшири вътрешната клетка с басейна и да се изясни конкретният биологичен вид на животното предвид съмнения за неговата видова принадлежност.” Директорът Ахтаров заяви, че е установен видът на животното и нужните документи са изпратени.

Също така стана ясно, че  в зоологическата градина в Хасково вече има назначен постоянен ветеринарен лекар. Това е д-р Кристина Енчева. Преди това един ветеринар отговаряше за зоопарка и кучешкия приют.

Общо предписанията, които трябва да бъдат изпълнени в дадените срокове към лиценза, са 15.

Ето и предписанията:

Оставете Коментар

Предишна публикация:
37 взеха изпита за ловджии в Ивайловград

Идентифицират прасетата в Хасковско
Идентифицират прасетата в Хасковско

Затвори