Млади психоложки от Турция на тренинг в Стамболово под супервизията на Георги Станков

0

4-дневен тренинг за младежи от община Стамболово проведоха три млади психоложки от Турция, съобщиха от общинската администрация.

Младите специалистки Сефа Кескин, Иджлял Ергин и Мерве Озтюрк са на стаж в Тракийския университет по програма “Еразъм +” на Европейския съюз, информира Василка Маркова, ръководител на Центъра за обществена подкрепа в общината.

Потърсен за повече информация, координаторът на програмата в Тракийския университет доц. Христо Салджиев каза за xnews.bg, че момичетата са завършили психология това лято в един от най-престижните университети в Турция – Малтепе, и са дошли на стаж в Тракийския университет в Стара Загора. Обучението в университета Малтепе се провежда по образец на американски университети, а самите стажантки ни бяха изрично препоръчани от ръководството на университета като завършили с отличен успех и провели предварително обучение и стаж в Полша – Варшава, допълни доц.Салджиев.

В Стамболово младите специалисти работили под супервизията на хасковския психолог Георги Станков, който се оказа и “топлата връзка” между Тракийския университет и община Стамболово.

Познавам от години доц.Салджиев и когато ме попита къде стажантите могат да свършат теренна работа извън Стара Загора, горещо му препоръчах Стамболово, коментира Георги Станков.
Първо, защото общинските власти са много отзивчиви, и второ, защото в селските райони учениците нямат постоянен достъп до качествени социални и културни услуги, които децата в градовете имат за даденост. В училищата няма педагогически съветници, няма и психолози, което е разбираемо, защото учениците са малко. Но от това страдат децата и семействата им, защото по-трудно получават професионална помощ. Така че с трите колежки имахме възможност да свършим много полезна теренна работа в Стамболово, и тя беше полезна и за тях, и за местната общност, коментира още Станков.

Обучението включвало четири модула: социални умения, работа в екип, идентифициране и решаване на проблеми и развитие на емоционалната интелигентност. Най-важното беше стажантките да практикуват на терен, в непозната среда, и да развият уменията си за провеждане на обучения, каза Станков. Показах им как се прави дизайн на обучение – дейност след дейност, ден по ден, като цялостен процес.

За това, че обучеието е постигнало своите цели, говори и фактът, че на раздяла и учениците, и стажантките имаха сълзи в очите. Някои от учениците си казаха в прав текст, че биха искали да обсъждат повече такива теми. Кметът Мухлис Сербест връчи на младите обучителки сувенири за спомен от Стамболово и България – битови български покривки и калъпчета сапун с розово масло.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Емил Георгиев: Създадохме инициативен комитет, готвим протести за водата в Хасково

Есента настъпи с циганско лято

Затвори