Минерални бани очакват кмета на Нижний Бестях от Якутия

0

Кметът на община Нижний Бестях от Якутия ще пристигне след няколко дни в община Минерални бани.

Целта на посещението е да се подпише протокол с намерения за побратимяване. Това не е първото посещение на якутска делегация в Минерални бани. На 7 декември миналата година тук гостува бизнес делегация от Якутия, а след това упълномощен представител на Минерални бани посети автономния руски район.

Якутия се намира в североизточната част на Сибир и всъщност е най-големия район в състава на Руската Федерация. Тя е част от Далекоизточния федерален окръг и Далекоизточен икономически район. Площта й е 3 083 523 кв/км и население от 962 835 души. Столицата е град Якутск, който се намира на 8 468 км от Москва. Недрата на Якутия са много богати на различни полезни изкопаеми, диаманти и злато.

Според местна легенда, която се опитва да обясни наличието на толкова много богатства под земята, когато Бог летял над света при неговото създаване, раздавайки на Земята богатства и природни ресурси, прелетял над Якутия и му станало толкова студено, че ръцете му се вцепенили и той изпуснал всичко, което носел в себе си. Макар и забавна и събуждаща усмивки, тази легенда е била обяснението за много откъснати от цивилизацията необразовани руснаци преди десетилетия. За местните, непознаващи достиженията на науката преди повече от век това е било смислено обяснение на факта, че деветдесет и девет процента от всички руски диаманти и над двадесет процента от всички добити диаманти в света се добиват в Якутия.

Нижний Бестях изпълнява предимно транспортна функция. Населението е заето в транспортни фирми и организации с междурайонно значение. В градчето, което се намира на 30 км от столицата Якутск има речно пристанище, търговски складове и бази.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Времето
Какво време ни очаква през новата седмица?

Грип
Увеличават се болните от грип

Затвори