МВР затяга контрола по празниците

0

Районните полицейски управления в областта вече са създали организация за засилено присъствие и контрол с цел недопускане нарушаването на обществения ред на местата, свързани с масово събиране на хора по време на коледните и новогодишни тържества, предупреждават от полицията.

Специални мерки се предприемат за гарантиране безопасността при провеждане на увеселителни прояви с масовото участие на младежи.

Планирани са специализирани полицейски операции за контрол на заведенията за хранене и развлечение, ресторанти, клубове, дискотеки, барове и обезпечаване безопасността на движение и за начина за охрана и осъществяване на пропускателния режим в заведенията, спазването на определеният капацитет, работно време и режим на работа, пожарната и аварийна обезопасеност на обектите, спазване режима за допускане на малолетни и непълнолетни посетители и на забраните за продажба на алкохол на малолетни, непълнолетни лица и на лица във видимо нетрезво състояние и за недопускане на посетители с оръжие. Ще се следи за недопускане сервиране на храна и напитки, неотговарящи на санитарно – хигиенните изисквания и продажба на акцизни стоки без или с неистински бандерол.

Ще се извършват системни проверки и за санкциониране и отстраняване на неправилно паркиралите край заведенията МПС, създаващи затруднения за движението и ограничаващи възможността за използване на евакуационните изходи.

Звената за контрол на общоопасните средства вече са започнали проверки в търговските обекти за недопускане продажбата на пиротехнически изделия, без съответните разрешения, в нестандартни опаковки, без сертификат за качество, издаден от производителя или непридружени от инструкции за употреба на български език. Особено строго ще бъдат наказвани лица, които съхраняват или употребяват оръжие и пиротехнически изделия (включително самоделни), в нарушение на Закона за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите. Припомняме на гражданите, че законът изрично забранява хвърлянето и възпламеняването на бомбички, пиратки и други гърмящи пожароопасни стоки на обществени места – училища, църкви, базари, дискотеки, заведения за развлечение и хранене, обществен транспорт – включително и в новогодишната нощ.

Празничната еуфория в навечерието на празниците предизвиква у много хора желание да употребяват пиротехнически изделия. Трябва да се знае, че те не са невинна играчка, а взривни вещества по смисъла от Закона за Контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите и са поставени под разрешителен режим, контролиран от органите на МВР.

Съветите към шофьорите са преди тръгване да се прегледа основно изправността на спирачната система, светлините, чистачките, устройствата за измиване на предното стъкло, подгряването на задното стъкло. Заредете резервоара за измиване на стъклото с незамръзваща течност. Шофьорите не бива да сядат зад волана, ако въздействието на поетия алкохол не е отминало – контролът на пътна полиция в това отношение ще бъде строг и безкомпромисен.

ОД МВР-Хасково пожелава на всички граждани спокойни празнични дни, изпълнени със споделена обич и добро настроение. Ако все пак нещо помрачи празничното Ви настроение – чрез тел.112 можете да се свържете РУП, където дежурят хора, готови да Ви помогнат.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Познайник на полицията обра 6-годишно момче

Късо съединение подпали къща в Харманли

Затвори