Мая Манолова: Водната криза се разраства, кметът на Хасково да информира гражданите (ВИДЕО)

0

Водната криза в България се разраства, тя засяга 11 области и над 100 населени места. Така започна пресконференция си в Хасково бившият омбудсман на България Мая Манолова.

„От нашата гражданската платформа поискахме по закона за обществена информация такава от министъра на икономиката Емил Караниколов, как са похарчени 500 милиона лева, които през лятото на 2018 -та година бяха отпуснати за ремонт на 418 язовира. Една четвърт от водоемите – 101, се намират в област Хасково“, заяви Мая Манолова. Тя уточни, че всичките 418 водоема са в аварийно състояние, но само на 108 са започнали ремонтите според официалната информация от Министерството на икономиката. Манолова изрази съмнения, че изобщо са правени ремонти и информацията според нея е обвита в мъгла. Относно Хасково, Манолова заяви, че е имала срещи с граждани и настоява кметът на града да дава по-подробна информация за състоянието на питейната вода.

„Поискахме от президента да свика Консултативния съвет по национална сигурност по тази тема, защото сигурността не е свързана само с възможни военни действия или конфликти, но тя е свързана и с това, че нямаме вода и дишаме отровен въздух. Искаме и международен одит по наболялата тема за водния сектор в България и движението на огромни парични потоци“, заяви още Мая Манолова.

Тя обяви, че ще създаде структури на гражданската платформа в Димитровград и Хасково в началото на месец февруари.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Отпускат 689 040 лева за 32 читалища в община Хасково

Натряскан шофьор на БМВ осъмна в ареста

Затвори