Мария Габриел представи бета версията на Каталога на европейските филми

0

На специално събитие в Страсбург в присъствието на Генералния секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд, посланици, членове на Комисията по култура и образование на Европейския парламент и на Европейската аудиовизуална обсерватория, както и известният румънски кинорежисьор Раду Михайлеану, българският еврокомисар Мария Габриел представи бета версията на Каталога на европейски филми.

Каталогът бе създаден по нейна идея и получи подкрепата на водещите европейски организации в областта на киното и културата по време на най-големите филмови фестивали в Кан, Лион, Берлин и Венеция. Началото на този уникален по своята същност цифров продукт бе дадено с подкрепата на Европейската аудиовизуална обсерватория и програма МЕДИА.

„Тази бета версия на каталога има за цел информацията за европейските кинопродукции да стане достъпна онлайн за гражданите, професионалистите и публичните власти във всички държави-членки чрез услугата „видео по заявка“. Така ще дадем възможност на хората да имат по-голям достъп до богатството, което нашите творци създават. Цифровите технологии позволяват европейските произведения да станат по-видими“, заяви българският еврокомисар.

Тя отбеляза, че в момента има разминаване между обема на произвежданите европейски филми и количеството, което достига до зрителите. Европа е основен участник на световния пазар на кинопродукции с над 18 хиляди филма за периода от 2007 до 2017 г. В същото време онлайн присъствието на европейски филми е едва 29% от предлаганото през услугата „видео по заявка“. Очакванията са пазара на абонати на тази услуга да нарасне до над 777 милиона души през 2023 г. Този вид бизнес генерира в момента приход от над 110 милиарда евро. „Идеята за каталога стимулира създаването на общност от професионалисти, организации и публични власти, които подписаха манифест в Кан.

Радвам се, че големите европейски онлайн платформи отвориха своите каталози с филми и предоставиха данните на Европейската аудиовизуална обсерватория. Инициативата е от практическа полза за още много други участници, включително и за глобални платформи като Amazon, Netflix и Apple, които изразиха желание да се присъединят “, каза още Мария Габриел.

Бета версията съдържа в момента информация от 250 каталога или над 35 хиляди европейски филма. Окончателната пълна версия ще заработи в края на годинат. „Разпространението на европейски филми има стратегическо значение. От една страна това създава стимул за производителите на филми да инвестират повече в качествена продукция. От друга страна, като даваме видимост на кинопродукциите и улесняваме достъпа до тях, даваме възможност на зрителите да преоткрият и оценят европейските филми“, заключи българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Тържественото шествие по случай 140 години от приемането на Търновската конституция

Линейка
Дачия блъсна възрастен мъж

Затвори