Летище София – лидер по закъснели полети

0

Всеки четвърти полет, излитащ от трите най-натоварени летища у нас, закъснява. Това показват резултатите от проверката на главната дирекция “Гражданска въздухоплавателна администрация”. Софийското летище е първенец в закъсненията, пише NOVA.

До инспекцията на транспортното министерство по всички наши летища се стигна заради зачестилите закъснения на полетите.

Голяма част от пътниците не знаят правата си в подобни случаи. При голямо закъснение европейското законодателство предвижда обезщетение за всеки пътник, като то зависи от разстоянието до крайната точка на полета. Експертите съветват да търсим правата си и да не се отказваме лесно.

„Обезщетенията са фиксирани на база разстоянието. До 1500 км. е 250 евро, до 3500 км. – 400 евро и над 3500 – 600 евро”, заяви Кремена Панайотова, експерт по правата на пътниците във въздушния транспорт, Варна.

Фирмите, които съдействат за обезщетения, се свързват с авиопревозвача. Придвижват всички административни или съдебни действия вместо нас. Така пътникът спестява време и нерви, а получава и компенсации. Те стават все повече, заради постоянните забавяния.

Столичното летище е с най-много закъснения през юли. От общо 4797 изпълнени полета, близо 30 на сто не са излетели навреме.”

Във Варна закъсненията от над час са отчетени при 7 на сто от полетите. В Бургас процентът е почти същият. По друг начин стоят нещата на летище Пловдив. Там закъснения, които надвишават 30 минути, не са установени. Това обаче се дължало основно на малкия брой полети – три пъти в седмицата. През миналото лято в Европа са регистрирани рекордни нива на въздушния трафик и закъснения от над 18 милиона минути.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
ВиК-Авария
ВиК копае утре, част от Хасково остава без вода

Децата на "Хисаря" с нова детска площадка
Децата на “Хисаря” с нова детска площадка

Затвори