Затвориха европейското въздушно пространство за Боинг 737 MAX

0

Европейският съюз затвори снощи в 21 часа, българско време, европейското въздушно пространство за полети, изпълняващи се от Боинг 737 MAX.

След трагичния полет, на етиопските авиолинии, изпълняващ се от Боинг 737 MAX, Европейската агенция за авиационна безопасност затвори въздушното пространство за този модел на Боинг в Европа.

От центъра за авиационна безопасност публикуваха директива за безопасност, влязла в сила от снощи, с която се преустановяват всички търговски полети, извършващи се от оператори на трети страни в, или извън ЕС на всички самолети Boeing Model 737-8 MAX и 737-9 MAX.

България също затвори въздушното си пространство за Боинг 737 MAX. Това съобщиха късно снощи от министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация” издаде необходимите указания, ограничаващи полетите на тези самолети в българското въздушно пространство, включително и излитащите и кацащите на българските летища, с изключение на полетите за пребазиране/ремонт. Също така ще бъде гарантирано обслужване и безопасно кацане на самолетите от същия тип в случай на възникване на извънредна или аварийна ситуация.

Снощи, малко преди 21 часа, на летище София кацна принудително самолет Боинг 737 MAX-8 на авиокомпания TUI. Самолетът изпълняваше полет от Хургада – Египет към Амстердам. Когато навлезе в румънското въздушно пространство той бе пренасочен за кацане в София, заради забраната.

Последно Германия, Франция и Ирландия се присъединиха към отказалите се от Боинг 737 MAX държави като Великобритания, Сингапур, Австралия, Малайзия, Южна Корея и Оман. На земя този самолет оставиха още Етиопия, Китай и Индонезия. Същото решение взеха и редица африкански и централноамерикански авиокомпании.

“Самолетните станаха прекалено сложни.”. Това написа в социалните мрежи американският президент Доналд Тръмп. Според него се наблюдава същото при много други продукции, при които се търси ненужна стъпка напред, когато често старото и по-простото нещо е далеч по-добро. “Според мен по-сложните решения създават опасности”, пише Тръмп. И е категоричен: “Не знам за вас, но аз не бих искал Алберт Айнщайн да ми е пилот. Искам отлични пилоти професионалисти, на които е позволено лесно и бързо да вземат решения върху самолета.”

Преди дни американският авиопроизводител излезе с изявление. В него се казва, че Боинг 737 MAX е безопасен самолет, проектиран, изграден и поддържан от квалифицирани служители.

“Boeing разработва подобрение на софтуера за управление на полетите за 737 MAX, проектирано да направи вече безопасен самолет дори по-безопасен. Това включва актуализации на закона за контрол на полета на системата за увеличаване на маневрените характеристики (MCAS), пилотни дисплеи, ръководства за експлоатация и обучение на екипажа.” , посочват от компанията.

Припомняме, че за последните 5 месеца фаталните с този модел самолет катастрофи са две. Притесненията са, че може в самолетът да има дефект. До този момент Съединените Американски Щати не са наложили забрана за самолета на въздушното си пространство.

Забраната е в сила до изясняване на причините за катастрофата в Етиопия.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Кукери огласиха Южната приказка(фоторепортаж)

Хасковлии грабнаха 6 медала на републиканското по ММА

Затвори