Добри Беливанов посочи следващите стъпки за развитието на Хасково в диспут по БНТ 1

0

Местни избори 2019: Предизборен диспут по БНТ 1, с участието на Добри Беливанов

За какво се впускате в тази надпревара?

Това, което ме амбицира, мен и моят екип, е да довършим положените основи на много проекти, които трябва да реализираме. Имаме желанието, и на базата на това, което сме свършили, мисля, че ще успеем. Нашата община я наследихме с около 17 милиона лева задължения и кредити. Благодарение на упоритата ни работа, в момента кредитите са около 4 милиона. Имаме доста добра стабилност и смятам, че ще можем да реализираме това, което сме набелязали.

До къде стигна разрешаването на проблема с водата на Хасково, която продължава да бъде забранена за пиене?

Това е един от най-сериозните проблеми за града – съдържанието на уран над нормата. Правителството ни отпусна два милиона лева, с които ние реализирахме 8 дублиращи сондажи и два довеждащи водопровода, в зони, където няма съдържание на уран над нормата. Четирите кладенци и двата водопровода са направени и са предоставени към ВиК-Хасково, а другите четири са пред приемане. Това според мен ще реши за момента проблема с урана, като ще смесваме чиста вода със замърсената. Спрени са няколко водоизточника, където съдържанието на уран е над нормата. За съжаление, ние като община, се налага да купуваме минерална вода за детските градини, училищата и социалните домове. За тези години сме изразходвали около 400 000 лева от бюджета. Другият проблем, освен урана, е водопроводната ни мрежа, която е страшно амортизирана. Постоянно има аварии. ВиК копаят, заравят, но на друго място се появява нова авария. За да се реши кардинално проблема, трябва да се реализира така нареченият воден цикъл, и това е във възможностите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Ще бъдат необходими около 110 милиона лева. Както знаете, сформираха се ВиК-асоциации в област Хасково, които са под ръководството на областния управител. Когато вече сме готови, предполагам следващата година, МРРБ ще проведе предпроектните проучвания, след това ще се подават проекти.

Как ще работите, като имате конфликт с най-голямата партия, която управлява държавата?

Не бих казал конфликт. Аз работя с общинските съветници, които са от всички партии. Някой път има определени пристрастия. Тук е моментът да споделя, че след като кметовете са мажоритарно избрани, могат да решат много проблеми, но без подкрепата на общинските съвети това трудно може да стане. Затова, аз призовавам избирателите в цялата страна, нека подбират общински съветници, които в даден момент могат да се абстрахират от личните си амбиции и партийни пристрастия и да работят за общината. В нашата листа влизат хора, които не са партийно обвързани. Ние на практика реализираме участието на гражданите в местното самоуправление, което не може да стане, ако има политически пристрастия. Смятам, че сме предложили добра листа.

Кои са другите проблеми, които може да решите, ако получите втори мандат?

Чистотата на въздуха. Ние вече сме реализираме много проекти в тази посока. Газифицирани са детски градини, училища, социални домове, а по този начин намалява замърсяването на въздуха. Сега предстои да се газифицират фирми и домакинства. Другият проблем е градският транспорт. Автобусите са дизелови и замърсяват въздуха. В момента сме разработили проект за 5 милиона лева и чрез Министерството на околната среда и водите ще закупим 5 електробуса, които ще се пуснат по-най натоварените линии.

Има ли риск разумни и рационални идеи на кмета да бъдат бламирани заради Общинския съвет?

Това аз го изпитах на гърба си, след като се получи недоразумението. За съжаление се отхвърлят някои неща, които са от полза на общината, и то без мотиви. Изключително трудно се работи, ако няма разумни общински съветници, защото кметът е зависим от тях. Той е изпълнителният орган. Законодателният – това е Общинският съвет. Там трябва да влизат общински съветници, които милеят за своя град и ще работят за него. Тук искам да вметна, че имаме индустриална зона, която е около 1 000 декара. Това е един върнат военен обект. До него е и летището, което е общинска собственост. Този обект е изключително атрактивен, защото към него има и път, газифициран е, електроснабден е и има вода. На около 10 километра се намира електрифицирана линия от Истанбул към Европа. Освен това на 5 километра е магистралата. Така че ние ги имаме тези неща. Освен това ние сме от малкото общини, които приехме Наредба за стимулиране на бизнеса. Това означава, че ние поехме ангажимента, когато се появи бизнес, който иска да инвестира, да съкратим с около 35 % бюрократичните пречки.
Освен това инвеститорът може да закупи терена на база данъчната оценка и без търг. Има интерес от инвеститори, но се появява проблем с липсата на работна ръка. Нашата община е с ниво на безработица под средното за страната. Например заводът на “Язаки”, който е на територията на община Димитровград и е на 3 км. от Хасково, в момента не може да намери работници, за да си запълни капацитета. Возят работници от цялата страна.

Как ще задържите младите хора в града?

Имаме ремонтирани две училища по ОП “Региони в растеж” и 4 детски градини. Таксата за детските градини е сериозно намалена. Тази година имаме и решение на ОбС родителите на новородено дете в общината да получават по една минимална работна заплата.

Какво искате да кажете на избирателите?

Това, което сме го свършили с моя екип в града и в общината, е пред очите на нашите съграждани. Ако го оценяват, нека на изпита на 27-ми октомври дадат своята оценка. Моят призив е нека да се огледат кои са кандидатите за кмет и общински съветници. Да направят своята преценка и да гласуват за тези хора, които ще вършат работа, а не само по време на предизборната кампания да бъдат сред хората.

Местни избори 2019: Предизборен диспут по БНТ1, с водещ Марио Гавраилов/виж видеото тук/

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Оставете Коментар

Предишна публикация:
ОИК-Хасково освободи председател и зам.-председател на секции

Италия подкрепя присъединяването на България към Шенгенското пространство

Затвори