Данъчните проверяват строителни обекти в областта

0

Три строителни обекта в Хасковско проверява НАП за това спазват ли осигурителното и данъчно законодателство при наемането на работници.

Инспекторите на приходната агенция следят дали служителите имат сключени трудови договори, дали се осигуряват върху реалния доход, който получават, дали се спазва обявеното работно време или формално е деклариран намален работен ден, а в действителност се извършват строителни работи по-дълго.

Данъчните проверяват също дали се подават редовно задължителните осигурителни и данъчни декларации, дали се превеждат осигурителните вноски на работниците в срок, както и дали не са нарушени по някакъв начин техните трудови права. Инспекторите на НАП избират за проверка строителни компании на база издадените от общините разрешения за строеж, свързването им с електрическата мрежа и потреблението на електрическа енергия, като комбинацията от тези фактори е индикатор за очаквания брой заети на обекта. До момента в цялата страна са възложени проверки на 80 строежа.

Строителството е един от рисковите браншове по отношение спазването на осигурителното и данъчно законодателство в страната. Част от мерките, с които НАП третира риска от неспазване на задълженията в този сектор, е информационната кампания на приходната администрация „Заплата в плик“. Инициативата има за цел да запознае работниците и служителите с това какви са рисковете, ако се съгласяват да не ги осигуряват на реалния им доходи и вземат част от заплата си в плик. На специално създаден сайт – http://www.zaplatavplik.bg/, всеки може да изчисли колко би загубил в следващите 30 години, ако се осигурява на по-нисък от реалния си доход чрез т. нар. „калкулатор на загубите“.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Футбол - Хасково
Мачът на Хасково в събота

Румен Радев
Президентът: Безконтролната власт ражда цинизъм

Затвори