Гласуваме само с хартиена бюлетина на местните избори

0

На местния вот на 27 октомври ще гласуваме само с хартиена бюлетина, пише Нова.

Това реши на първо четене правната комисия в Народното събрание, която прие промените в Изборния кодекс, внесени от управляващите с 12 гласа “за” и 9 “против”. ГЕРБ бяха подкрепени от ОП и ВОЛЯ, а БСП и ДПС се противопоставиха.

Вносителите защитиха вече известната теза за скъпия машинен вот, който е бил предпочетен само от 27% от избирателите в секции с машини. Цитирани бяха опасенията от анализа на ЦИК и предупрежденията за проблеми наесен.

Наред със социалистите против махането на машините се обявиха очаквано и от ДПС. От движението обобщиха, че проблемът всъщност не е машинното гласуване, а преброяването след това. И затова предложиха то да стане машинно. Иначе от ДПС ще участват в дебатите, които ГЕРБ ще организира по темата за машинното гласуване, но след местния вот.

Очаква се поправките в Изборния кодекс да влязат за обсъждане в пленарната зала в петък.Равносметката – всички виждат рискове, но всеки от своята гледна точка. Отпадането на машините беше одобрено, а това предизвика и реакцията на президента Румен Радев. „Демокрацията няма цена .Огграничаваме гражданите”, коментира държавният глава.Ревизията на Изборния кодекс влиза в зала още в петък.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Община Хасково
Общината купува втора ръка лек автомобил

ЦСКА не подписва за тв правата, клубовете остават без първия транш

Затвори