Водата е необходимост или съвременен лукс

0

Ежедневно обществото ни е подложено на всякакви абсурди и парадокси.

В момента на дневен ред са проблемите с болните деца, високите цени на горивата-две язвителни рани в обществото ни, които тлеят от много години. Това накара хората да излязат по улиците и площадите да протестират, и то съвсем обосновано.
Наред с другите обществени проблеми има един, който е като ръждив пирон и който засяга всяко домакинство и индивид, а именно консумацията на вода. Това е първична потребност на всяко живо същество, за да може то да оцелява и живее нормално. В пълен разрез с човешките права от много години в по-голяма част от страната ни, и в частност Хасково, хората няма питейна вода, която да тече от чешмите на всяко домакинство. Водата, която получаваме в домовете си и за която плащаме безбожно високи цени за единица кубик, не е годна за консумация. Официалните проби установяват високо съдържание на уран и алфа активност. Това я прави не само негодна за консумация, а дори опасна за здравето ни. Причините са много-стари кладенци и язовири, от които идва водата ни, обидно стара водоснабдителна система и станции за пречистване на водата и прочее. За капак на всичко плащаме най-скъпата вода в Европа, почти 3 лв за кубик.
Ако си направим една справка за последните 2 години цената на водата е скочила поне 3 пъти без да става ясно какви са аргументите за това. Ето тук е парадоксът-колкото повече пада качеството на водата, толкова по-скъпа става тя. В държавата ни има една комисия за енергийно и водно регулиране, която незнайно на какви принципи работи и определя цените на водата, която ползваме. Фактите показват, че винаги решенията и стъпките, които извършва тази комисия, са в ущърб на гражданите.
Трябва да дадем гласност на този проблем, защото той се задълбочава и е жизнено важен. Трябва проблемът с водата да се сложи на масата и да се използват всички възможни институции в Европа, за да да спре този икономически Геноцид върху народа ни, защото този процес на икономически геноцид е лавинообразен и по логиката на ефекта домино носи след себе си други абсурди и проблеми, които водят до тотална деформация на обществото ни, а именно-морална и икономическа. Трябва да се изправим срещу този проблем, защото ако го замитаме под килима, казано метафорично, този проблем като бумеранг на злото ще се връща към нас и ще ни удря всеки път по-силно и болезнено.

 

Автор: Илия Манолов

 

PS: Напишете вашия коментар за рубрика “Voices” и изпратете на имейл – xnewsbg@gmail.com, очакваме да чуем вашия глас. Това, което ви вълнува вас, ни касае и нас! 

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Румен Радев почете паметта на загиналите български воини

Хасково отстъпиха на Сокол/Марково/

Затвори