България не е въвела правилно правилата на ЕС за летищните такси

0

България не е въвела правилно правилата на Европейския съюз за летищните такси. Това констатира Европейската комисия, съобщават от институцията.

Поради това от Европейската комисия призовават страната ни да гарантира правилното прилагане на регулациите за летищни такси, въведени с Директива 2009/12/ЕО.

Според правилата от държавите членки на ЕС се изисква да въведат национални мерки, с които да гарантират, че летищните такси за въздушните превозвачи се определят в съответствие с принципите за прозрачност, консултиране и недискриминация. ЕК подчертава – летищните такси представляват такси, които авиокомпаниите плащат на летищата за използването на съответните инфраструктура и услуги, и по-специално за излитане и кацане и за обработка на пътниците.
Държавите членки трябва да гарантират, че летищните оператори провеждат консултации с авиокомпаниите въз основа на прозрачен обмен на информация между двете страни.

Това се прави с цел да се гарантира, че летищните такси са недскриминационни и са свързани с равнището на услуги, предоставяни от летището. В случай на несъгласие обаче всяка от двете страни може да поиска намесата на независимия надзорен орган в съответната държава членка, който ще разглежда въпроса.

България разполага с два месеца, за да отговори на доводите, изложени от ЕК. Ако не направи това, Комисията може да реши да изпрати мотивирано становище.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Гришо и Никол отиват на сватба

Кака Снежка
Губернаторът връчи почетен плакет на кака Снежка

Затвори