Без снегопочистване на север

0

Никой не иска да чисти хасковските квартали на север от река Хасковска. До този момент нито една фирма не е подала оферта за снегопочистването.

Това е втора обособена позиция по обществената поръчка, обявена от община Хасково. Фирма “Ата Строй” е кандидаствала за почистване на селата и кварталите южно от реката. А за северните квартали предстои от общината да изпратят оферти към няколко фирми, съобщи зам.-кметът Велин Балкански на заседание за зимната подготовка.

Готовността службите и общините от област Хасково за предстоящия зимен сезон бе потвърдена днес.

Директорът на ОПУ-Хасково инж.Радостин Ламбрев съобщи, че управлението има сключени споразумителни протоколи за 2019 г. с всички общини на територията на областта за съвместно финансиране на поддържането на републиканските пътища в чертите на градовете Хасково, Димитровград, Харманли, Симеоновград, Свиленград, Любимец, Тополовград и Ивайловград.

Продължава доставянето на необходимите материали по пунктовете и бази, уточни инж. Ламбрев.
Обезпечаването на необходимата техника се осъществява посредством собствена и наета техника от определените изпълнители на зимно поддържане на републиканските пътища. За поддържането на пътищата са предвидени 126 бр. машини , а за АМ ,,Марица” – 34 снегорина.

Инж. Ламбрев обяви и денонощни телефони за сигнали и информация, които ще бъдат активирани от 1 ноември 2018г. 038609181 и 0884409950.

От МВР заявиха, че сега се проверява техниката, която ще чисти през зимата, като някъде имало недостатъци, които трябвало да бъдат изчистени.

Неразделна част от плана за зимно поддържане е Плана за координация на дейността на ОД на МВР-Хасково и ОПУ-Хасково при въвеждане на варианти за временна организация и безопасност на движението при влошени метеорологични условия по първостепенната пътна мрежа на територията на Област Хасково.

От РДПБЗН Хасково докладваха, че службата е в готовност, системата за ранно оповестяване на населението работи, а опитът показва, че практиката за превенция през последните години дава резултати.

Военно поделение 52 740 е в готовност работи по план за подпомагане на населението. Спец-формирование от 30 души и тежка техника е обучено да действа при зимни условия, докладва командирът му подп. Николай Александров.

За готовност за откриване на нови 300 легла в болниците от областта в случай на криза докладваха от РЗИ Хасково. От там увериха, че е създадена организация за осигуряване на хемодиализа на болните. Тя се поема от МБАЛ Хасково и Свиленград, а пациентите от община Тополовград се обслужват от болницата в Елхово. Общият брой на хората на хемодиализа в региона е 78, като 50 от тях се обслужват в МБАЛ Хасково. 31 медицински екипа са окомплектовани за работа на място, а РЗИ е в готовност за доставка на лекарства до болници и аптеки в случай на криза.

Началникът на РУО Хасково Христина Боева докладва, че всички училища, детски градини и образователни институции са осигурили отопление и транспорт до учебните заведения.

Общините от област Хасково също информираха за своята готовност да се справят с тежки зимни условия и да гарантират безопасността на населението.

Зимна обстановка

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Базар
Гимназисти от Езиковата даряват 1 082 лв. за Борил

Арест
Оставиха зад решетките шофьора, убил жена в Горски Извор

Затвори